Bieg uliczny 8 Przemyska Dycha

67

W ósmej edycji Przemyskiej Dychy zarejestrowało się 526 osób dorosłych, w tym 158 kobiet i 368 mężczyzn. Na starcie stanęło 506 osób. Wśród biegaczy znalazła się liczna grupa reprezentantów służb mundurowych, w tym 11 IPOWCÓW.

Ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczna związaną z pandemią COVID -19 organizatorzy musieli dostosować formułę biegu odmienną od tej, do której byliśmy przyzwyczajeni. Mniej było klasyfikacji biegowych, a bieg odbywał się bez udziału publiczności. Organizator biegu Przemyski Klub Biegacza przygotował kilkanaście klasyfikacji – szczegóły: https://przemyskadycha.pl/wyniki-2020/

O godzinie 11:00 spod Urzędu Miasta ul Rynek 1 w sześciu grupach w odstępach 1 minutowych wystartowało ponad 500 osób. Limit czasu na pokonanie 10 km trasy wynosił 90 minut. Każdy ze startujących zawodników, który ukończył bieg otrzymał pamiątkowy medal.

Ponieważ do biegu zapisywali się członkowie MSP IPA wprowadzona została wzorem lat ubiegłych lat klasyfikacja IPA. Patronat nad tą kategorią objął Przemyski Region i Podkarpacka Grupa Wojewódzka MSP IPA fundując statuetki dla najlepszych zawodniczek i zawodników oraz upominki dla wszystkich zawodników w tej klasyfikacji.

NAJLEPSZYMI  W KLASYFIKACJI IPA:

w kategorii kobiet okazały się:

  1. Pękosz Agnieszka (Region Bieszczadzki SG) z czasem: 00:42:47:00
  2. Gaweł-Myczko Agnieszka (Region Bieszczadzki SG) z czasem: 00:43:41:00
  3. Bożena Zapołoch (Region Bieszczady Sanok) z czasem: 00:50:59:00

w kategorii mężczyzn okazali się:

  1. Banaś Mateusz (Region Przemyski) z czasem: 00:36:55:00
  2. Tomasz Skawiński (Region Bieszczadzki SG) z czasem: 00:39:21:00
  3. Tomasz Szeremeta (Region Bieszczadzki SG) z czasem: 00:40:01:00

Statuetki i dyplomy i upominki wręczali: skarbnik Sekcji Polskiej IPA kol. Adam Pietrzkiewicz, prezes Podkarpackiej GW IPA kol. Jan Faber oraz sekretarz Przemyskiego Regionu IPA kol. Monika Rosicka-Gargol. Fotograficzną obsługę zapewnił kolega Wojciech Skorża z Przemyskiego Regionu.

Tekst: J. Faber

Zdjęcia: W. Skorża